Mitä kumppani/läheinen voi tehdä?
Voit tukea raskaana olevaa kumppaniasi ja helpottaa hänen tilannettaan monin tavoin! Näin vahvistat myös tunnetta, että lapsen odotus on yhteinen asia. Tuellasi on suuri merkitys kumppanillesi etenkin, kun hänellä on erityisen raskasta.
- Ole ymmärtäväinen ja tarjoa tukea ja apua kaikessa, missä voit.
- Selvitä, mikä saa kumppanisi voimaan pahoin. Häntä voi kuvottaa esimerkiksi ruoan näkeminen, ajatus ruoasta tai ruoan tuoksu. Nälkä ja tyhjä vatsa, liian kovat äänet tai kirkkaat valot, automatkat… Laukaisevat tekijät vaihtelevat ihmisestä toiseen.
- Laita ruokaa ja tarjoa raskaana olevalle syötävää ja juotavaa, kun hän sitä toivoo.
- Anna raskaana olevan levätä paljon ja varaudu tekemään kotona enemmän. Voit esimerkiksi ottaa kopin kotiaskareista ja huolehtia muista perheenjäsenistä.
- Kuuntele raskaana olevan huolia herkällä korvalla. Kokeeko hän raskaudesta nauttimisen vaikeaksi, koska esimerkiksi vauvan vointi huolettaa?
- Puhukaa keskenänne. Keskustelkaa, miltä teistä tuntuu ja miten koette tilanteen, jotta voitte auttaa toisianne parhaalla tavalla. Jos tarvitset tukea, käänny neuvolan puoleen.
Raskaushormonit voivat vaikuttaa mielialaan
Alkuraskaudessa hormonit voivat saada mielialan heittelemään. Yhtenä hetkenä olo on surullinen, seuraavana kiukkuinen tai iloinen.
Niksejä pahoinvoinnin lievittämiseen
Oletko raskaana ja kärsitkö välillä pahoinvoinnista? Tiedäthän, että apua on saatavana ja oireita voi lievittää monin keinoin?
Et ole yksin – pahoinvointi on yleistä
Raskaus on ihanaa aikaa, mutta kaikille se ei ole pelkkää onnea. Osa joutuu jopa olemaan poissa töistä raskauspahoinvoinnin vuoksi saadakseen levätä.