Pahoinvoinnin lievittäminen
Oletko raskaana ja kärsit pahoinvoinnista? Kuten varmasti tiedätkin, se on hyvin tavallista etenkin alkuraskaudessa. Myös yökkäily ja oksentelu ovat yleisiä oireita. Useimmissa tapauksissa pahoinvointi menee ohi, ja sitä voi lievittää itse monin tavoin. Jos oireet ovat hyvin hankalia, älä epäröi ottaa yhteyttä neuvolaan.
Mitä voit itse tehdä
- Syö vähän kerrallaan mutta usein.
- Vältä liian rasvaista ruokaa.
- Valitse välipalaksi jotain hiilihydraattipitoista, kuten voileipä tai hedelmä.
- Pidä kalenteri väljänä ja vältä stressiä.
- Syö jotain heräämisen jälkeen ennen kuin nouset sängystä.
- Juo paljon nesteitä, etenkin jos oksennat usein.
Muista juoda muulloinkin kuin ruokailun yhteydessä. - Suosi keittämällä kypsennettyä ruokaa ja vältä voimakkaita mausteita.
Ole varovainen kipulääkkeiden kanssa
Älä käytä tulehduskipulääkkeitä (NSAID-lääkkeitä, lyhenne sanoista non-steroidal anti-inflammatory drug) raskauden aikana. Ne voivat aiheuttaa haittaa sikiölle. Näiden lääkkeiden käytöstä raskauden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana on aina keskusteltava ensin lääkärin kanssa. Vältettäviä lääkkeitä ovat esimerkiksi ibuprofeeni, asetyylisalisyylihappo (aspiriini) ja naprokseeni. Raskauden viimeisellä kolmanneksella tällaisia tulehduskipulääkkeitä ei saa käyttää lainkaan. Ne voivat aiheuttaa vakavia sikiövaurioita, lisätä supistuksia, pidentää synnytystä ja lisätä verenvuotoa. Sinun ei tarvitse huolestua, jos olet ottanut yksittäisen annoksen tulehduskipulääkettä raskauden aikana. Niiden käyttöä on kuitenkin ensisijaisesti vältettävä.
Vältä alkoholia, huumausaineita ja tupakkaa
Alkoholi, huumausaineet ja tupakka ovat vaaraksi sikiölle. Päihteitä on vältettävä täysin raskausaikana. Jos sinun on vaikea jättää niitä pois, apua on saatavana.
Kun mikään ei auta
Pienellä osalla raskaana olevista oksentelu on niin voimakasta, että tarvitaan sairaalahoitoa. Tätä tilaa kutsutaan voimakkaaksi raskausoksenteluksi, poikkeuksellisen runsaaksi raskauspahoinvoinniksi, hyperemeesiksi tai latinankielisellä nimellä hyperemesis gravidarum. Lue lisää täältä >>
Testaa pahoinvointisi PUQE-kyselymittarilla
Raskauspahoinvoinnin oireiden vaikeusastetta voidaan arvioida eri tavoin – tiedätkö, milloin oireet ovat lieviä, kohtalaisia tai vaikeita?
Raskaushormonit voivat vaikuttaa mielialaan
Alkuraskaudessa hormonit voivat saada mielialan heittelemään. Yhtenä hetkenä olo on surullinen, seuraavana kiukkuinen tai iloinen.
Kysymme pahoinvoinnista raskaana olevilta
Keräämme tietoa raskauspahoinvoinnista ja sen vaikutuksista arkeen kysymällä suoraan raskaana olevilta. Osallistu Oksennusbarometri-kyselyyn.