Vinkkejä raskauspahoinvoinnin lievittämiseen

Vinkkejä raskauspahoinvointiin:

Syö vähän kerrallaan mutta usein

Syö usein, mutta pieniä ja kevyitä aterioita. Muista, että tiheä ruokailurytmi voi lisätä hampaiden reikiintymisen riskiä. Myös oksentelu ja happamat röyhtäykset voivat vaurioittaa hammaskiillettä. Pese hampaat mielellään ylimääräisen kerran.

Syö jotain ennen kuin nouset aamulla sängystä

Usein pahoinvointia esiintyy aamulla. Syynä on verensokerin lasku, kun edellisestä ateriasta on kulunut pitkä aika. Kokeile syödäjotain heti heräämisen jälkeen ennen kuin nouset sängystä, esimerkiksi hieman keksiä tai näkkileipää. Myös pieni välipala juuri ennen nukkumaanmenoa voi auttaa.

Syö hiilihydraattipitoisia välipaloja

Suosi mietoja ruokia kuten täysjyväleipää, riisiä, pastaa ja perunaa. Hiilihydraattipitoiset välipalat, kuten hedelmät ja voileivät, toimivat useimmiten hyvin.

Vältä tiettyjä ruokia

Vältä lihaa, voimakkaita mausteita ja rasvaista tai uppopaistettua ruokaa. Kokeile, onko olo parempi, jos suosit keittämällä kypsennettyä ruokaa ja kasvisruokaa. Älä syö happamia hedelmiä tai vihanneksia, sillä ne lisäävät vatsahappoja.

Kuuntele kehoasi – mitä se kaipaa?

Himoitsetko tiettyjä ruokia, epätavallisia asioita tai jotain, mitä et yleensä syö? Tämä on normaalia! Älä kuitenkaan nauti liikaa makeisia, suolaisia herkkuja tai makeita juomia, vaan pidä ruokavalio tasapainoisena.

Lepää kunnolla ja vältä stressiä

Moni on raskauden alkuvaiheessa hyvin väsynyt, mikä voi lisätä pahoinvointia. Yöuni on tärkeää, mutta ota myös päiväunia tilaisuuden tullen! Jos tuntuu, että sinulla on liikaa tekemistä, kun sinun tarvitsi rentoutua ja levätä, pyydä apua kumppanilta, perheeltä, ystäviltä tai naapureilta.

Huolehdi, että saat raitista ilmaa

Kävely raittiissa ulkoilmassa voi lievittää pahoinvointia ja tekee hyvää koko keholle. Säännöllinen liikunta raskauden aikana hyödyttää sekä sinua että vauvaa. Liiku vähintään 30 minuuttia päivässä. On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja välttää tekemästä asioita, jotka mahdollisesti tuottavat kipua. Voit hyvin kysyä neuvoa fysioterapeutilta tai neuvolasta.

Juo paljon

On tärkeää juoda runsaasti vettä, hiilihapotettua vettä tai maitoa – etenkin, jos oksennat usein.

Rajoita kahvin ja teen juontia

Jos sinulla on pahoinvointia, sinun on vältettävä kahvia ja mustaa teetä ja valittava miedompia juomia. Lisäksi suuri määrä kofeiinia voi vaikuttaa sikiöön. Viranomaiset suosittelevat rajoittamaan kofeiinin saantia raskausaikana enintään 200 milligrammaan päivässä. Tämä vastaa kahta tai kolmea normaalikokoista kupillista (1,5 dl) sen mukaan, miten vahvaa kahvi on.

Vältä tuoksuja

Vältä myös tuoksuja, jotka saavat sinut voimaan pahoin.

Kärsitkö matkapahoinvoinnista tai merisairaudesta?

Jätä pitkät automatkat ja venereissut väliin, jos voit pahoin autossa tai tulet herkästi merisairaaksi. Kysy neuvolasta, voiko matkapahoinvointilääkettä käyttää raskauden aikana.

Reseptilääkkeet

Raskauspahoinvointiin on olemassa myös reseptilääkkeitä, jos ruokavalio- ja elintapamuutokset eivät riitä taltuttamaan oireita. Kysy asiasta neuvolasta tai lääkäriltä. He osaavat myös arvioida, milloin sairausloma on tarpeen.

Vältä tupakansavua ja pakokaasuja

Huolehdi, ettet altistu tupakansavulle ja pakokaasuille. Tämä on epäterveellistä ja voi myös aiheuttaa pahoinvointia.

Haluamme tietää lisää voinnistasi

Miten voit juuri nyt? Mitkä ovat pahoinvointia laukaisevia tekijöitä? Miten olo kehittyy raskauden edetessä? Vastaa Oksennusbarometri-kyselyyn!

Onko kumppanisi raskaana, väsynyt ja pahoinvoiva?

Onko kumppanisi raskaana, väsynyt ja pahoinvoiva?

Lue, miten voitte yhdessä helpottaa hänen oloaan.

Testaa pahoinvointisi PUQE-kyselymittarilla

PUQE-testi

Raskauspahoinvoinnin oireiden vaikeusastetta voidaan arvioida eri tavoin – tiedätkö, milloin oireet ovat lieviä, kohtalaisia tai vaikeita?

Scroll to Top