Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Tälle sivulle on kerätty kysymyksiä, joita kuulemme usein raskauspahoinvoinnista kärsiviltä, sekä vastauksia niihin.

Kuinka kauan pahoinvointi kestää?

Oireet alkavat yleensä raskauden alkuvaiheessa, ja monilla ne lakkaavat noin 20. raskausviikkoon mennessä. Osalla oireet kuitenkin jatkuvat koko raskauden ajan.

Milloin pahoinvointi alkaa?

Useimmiten pahoinvointi alkaa noin 4.–7. raskausviikolla, mutta tämä on yksilöllistä.

Mistä raskauspahoinvointi johtuu?

Raskauspahoinvointia aiheuttavat ennen kaikkea raskaushormonit. Hormonien vaikutus vaihtelee odottajasta toiseen. Myös matala verensokeri voi aiheuttaa pahoinvointia.

Miksi minua väsyttää niin paljon?

Väsymys on hyvin yleinen oire raskauden aikana ja etenkin sen alussa. Syynä ovat monet kehossa tapahtuvat muutokset. Esimerkiksi progesteronin määrä veressä nousee, aineenvaihdunta vilkastuu ja energiankulutus kasvaa, verenpaine laskee ja elimistö tuottaa enemmän verta.

Miten lievittää pahoinvointia?

Ota rauhallisesti ja vältä stressiä. Syö jotain ennen kuin nouset aamulla sängystä, esimerkiksi hieman keksiä tai näkkileipää. Juo paljon, etenkin jos oksennat usein. Suosi keittämällä kypsennettyä ruokaa ja vältä voimakkaita mausteita. Syö vähän kerrallaan mutta usein. Vältä liian rasvaista ruokaa. Valitse välipalaksi jotain hiilihydraattipitoista, kuten voileipä tai hedelmä. Katso lisää hyviä vinkkejä täältä.

Voiko pahoinvointia ehkäistä välttämällä jotakin?

Vältä liian rasvaista, uppopaistettua ja voimakkaasti maustettua ruokaa. Jos kärsit matkapahoinvoinnista tai tulet herkästi merisairaaksi, voit jättää pitkät auto-, laiva- tai venematkat väliin. Vältä väkeviä juomia, kuten kahvia ja mustaa teetä, sekä happamia hedelmiä ja vihanneksia. Vältä myös tuoksuja, jotka saavat sinut voimaan pahoin.

Onko oksentaminen vaarallista?

Oksentaminen ei ole vaaraksi vauvalle, sillä hän saa silti tarvitsemansa ravinnon sinun kauttasi. Eikä siitä ole vaaraa sinullekaan, kunhan muistat juoda runsaasti nesteitä. Tarkkaile kuitenkin vointiasi. Jos oksennat useita kertoja päivässä ja olosi alkaa olla voipunut ja kuivunut, raskauspahoinvointisi voi olla poikkeuksellisen vaikeaa. Tällöin on otettava yhteys neuvolaan tai terveydenhuoltoon.

Saako vauva tarvitsemansa ravinnon, jos oksennan?

Lievä tai kohtalainen pahoinvointi ja oksentelu ei yleensä vaikuta vauvan ravinnonsaantiin. Jos kuitenkin oksennat jatkuvasti etkä saa syötyä riittävästi, sinun on hakeuduttava hoitoon. Kysy apua neuvolasta.

Vaikuttaako vauvan sukupuoli pahoinvointiin?

Vauvan sukupuolella ei ole mitään merkitystä pahoinvoinnin kannalta. Sen sijaan kaksosten odottaja voi oksennella alkuraskaudessa enemmän. Syynä on suurempi raskaushormonien pitoisuus.

Mikä on hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis gravidarum tarkoittaa vaikeaa raskauspahoinvointia. Siitä käytetään myös nimityksiä hyperemeesi, voimakas raskausoksentelu ja poikkeuksellisen runsas raskauspahoinvointi. Tämä tila aiheuttaa väsymystä ja elimistön kuivumista, ja seurauksena voi olla myös vajaaravitsemusta sekä neste-, elektrolyytti- ja happo-emästasapainon häiriöitä. Hyperemeesistä kärsii noin prosentti raskaana olevista, ja se vaatii yleensä hoitoa.

Scroll to Top